Agenți antimicrobieni naturali

Agenți antimicrobieni naturali

Compania CEDRUS COM propune agenți antimicrobieni naturali produși de DuPontТМ Danisco®. Agenții antimicrobieni se folosesc pentru a prelungi termenul de valabilitate și a crește siguranța bacteriologică a produselor alimentare. Fiind prezentate pe piață sub mărcile NISAPLIN® și NATAMAX®, acestea sunt create pe bază de nizină și natamicină. Ambii conservanți sunt produși de organisme benigne, care se întâlnesc în natură și reprezintă aditivi alimentari naturali.


NISAPLIN ® – agent antimicrobian natural pe bază de nizină (Е 234).

Avantajele folosirii:

  • Este eficient împotriva bacteriilor Gram pozitive și sporilor, a majorității microorganismelor care cauzează râncezeala produsului.
  • Posibilitate de reducere a temperaturii de prelucrare.
  • Permite folosirea în rețetă a unor nivele mai înalte de pH, evitând astfel aciditatea excesivă în produse.      
  • Contribuie la scăderea nivelului de introducere a sării.
  • Nizina protejează produsul în cazul nerespectării regimurilor de temperatură pentru produse răcite.
  • Temperaturile mai joase și timpul redus de expunere în procesul prelucrării termice.
  • Posibilitatea de păstrare și comercializare la temperatura camerei a produselor care necesită să fie păstrate la temperaturi joase, precum sunt, de exemplu, cașcavalurile.
  • Înlocuirea deplină sau parțială a conservanților chimici.

Dispozițiile care reglementează folosirea nizinei se deosebesc considerabil în țările în care aceasta este permisă a fi utilizată. În Republica Moldova NISAPLIN® este permis a fi folosit în industria alimentară, în calitate de conservant la producerea brânzeturilor topite.


NATAMAX® – agent antimicrobian natural pe bază de natamicină (Е235).

Avantajele folosirii:

  • Previne în mod eficient creșterea drojdiilor și mucegaiurilor, spre deosebire de sorbați, care doar încetinesc dezvoltarea acestora.
  • Reduce riscul de formare a micotoxinelor. 
  • Nu are o acțiune negativă asupra bacteriilor și culturilor starter din produsele fermentate.
  • Rămâne la suprafață – răspândirea este prevenită de gradul de solubilitate redus.
  • Este activ în concentrații scăzute pentru un diapazon larg de pH.
  • Corespunde cerinței consumatorilor de a folosi doar ingrediente naturale:
  • Este mai eficient în comparație cu conservanții chimici, în doze mult mai mici.

Natamicina este un produs alimentar și corespunde tuturor specificațiilor stabilite de FAO/OMS, UE și FCC. Dispozițiile care reglementează folosirea natamicinei se deosebesc considerabil în țările în care aceasta este permisă a fi utilizată.

În Republica Moldova natamicina este permisă a fi folosită în industria alimentară, în calitate de conservant la producerea brânzeturilor, cârnaților (afumați, semi-afumați), ca mijloc de tratament de suprafață.